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Re: Security Futures under Appendix A to Exchange Act Rule 15c3-1 

Dear Mr. Thompson and Ms. Vogel: 

This responds to your letter dated May 1,2012, wherein you request that the staff of the 
Division of Trading and Markets (the "Division") provide you with written assurance that it will 
not recommend enforcement action to the Securities and Exchange Commission (the "SEC" or 
"Commission") if broker-dealers, when calculating net capital using a theoretical option pricing 
model pursuant to Appendix A of Rule 15c3-1 ("Appendix A") under the Securities Exchange 
Act of 1934 (the "Exchange Act"), I group U.S.-listed security futures contracts on individual 
stocks with equity options on, and positions in, the same underlying instrument under paragraph 
(b)(1 )(ii)(A) of Appendix A. 

In 1997, the Commission adopted amendments to Appendix A to permit broker-dealers to 
employ theoretical option pricing models when calculating net capital for listed options and 
related positions that hedge those options.2 Under the amendments, broker-dealers are allowed 
to group long and short positions in listed options into specified "portfolio types," and, within 
each portfolio type, offset a position's gain at anyone valuation point with another position's 
loss at the same valuation point. Paragraph (b)(1)(ii)(A) of Appendix A allows broker-dealers to 
group long and short listed options positions into a portfolio type that includes "equity options on 
the same underlying instrument and positions in that underlying instrument." 

17 CFR 240.15c3-1a. 
2 See Net Capital Rule, Exchange Act Release No. 38248 (Feb. 6, 1997),62 FR 6474 (Feb. 12, 1997). 



May 4,2012 
Page 2 

When the Commission allowed broker-dealers to use theoretical option pricing models to 
calculate net capital, security futures trading was prohibited in the United States. This 
prohibition was repealed, however, by the Commodity Futures Modernization Act of2000 (the 
"CFMA"), which established a framework for the joint regulation of security futures products by 
the SEC and the Commodity Futures Trading Commission.3 Because SEC-registered broker­
dealers were prohibited from trading security futures when Appendix A was amended as 
described above, security futures contracts on individual stocks were not included within the 
portfolio type specified in paragraph (b )(1 )(ii)(A) of Appendix A. Consequently, offsets for 
purposes of applying net capital deductions to listed options on individual stocks under the 
theoretical option pricing model provisions of Appendix A are only recognized to the extent they 
include other equity options on the same underlying stock and the underlying stock, itself. 

Security futures contracts on individual stocks represent legally binding agreements 
between two parties to purchase or sell in the future a specific quantity of shares of a security at a 
certain price. You represent that trading strategies in the stock market are generally transferable 
to the stock futures market and that security futures contracts on individual stocks are used by 
broker-dealers for a variety of portfolio management needs, including hedging positions in 
equity options on, and positions in, the same underlying instrument. You also represent that the 
current market value of a security futures contract on an individual stock typically tracks the 
price of the underlying stock, and, at expiration, the price of the security futures contract equals 
the price of the underlying stock. 

To more accurately measure the risk in a broker-dealer's portfolio, and, concomitantly, 
the amount of net capital a broker-dealer should maintain with respect to the portfolio, you 
request that broker-dealers using theoretical option pricing models to calculate net capital under 
Appendix A be allowed to treat a security futures contract on an individual stock as a position in 
the "underlying instrument," as that term is defined in paragraph (a)(4) of Appendix A.4 As you 
recognize, had security futures trading not been prohibited when Appendix A was amended in 
1997, it is likely that security futures contracts on individual stocks would have been included in 
the portfolio type described in paragraph (b)(1 )(ii)(A) of Appendix A. You contend that treating 
a security futures contract on an individual stock as if it were an "underlying instrument" would 
achieve the same result and is not inconsistent with the CFMA or the intended purpose of 
Appendix A. 5 

Pub. L. No. 106-554, 114 Stat. 2763 (2000). The term "security futures product" includes both a security 
future and any option on a security future. The term "security future" is defined in Exchange Act Section 3(a)(55), 
and, in general, includes futures contracts on single securities and on narrow-based security indexes. 
4 The term "underlying instrument" in paragraph (a)(4) of Appendix A refers to "long and short positions, as 
appropriate, covering the same foreign currency, the same security, or a security which is exchangeable for or 
convertible into the underlying security within a period of90 days. If the exchange or conversion requires the 
payment of money or results in a loss upon conversion at the same time when the security is deemed an underlying 
instrument for purposes of this Appendix A, the broker or dealer will deduct from net worth the full amount of the 
conversion loss. The term underlying instrument shall not be deemed to include securities options, futures contracts, 
options on futures contracts, qualified stock baskets, or unlisted instruments." 
5 The CFMA amended the definition of the term "security" under Exchange Act Section 3 (a)(l0) to include 
security futures. 
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Based on the foregoing, the staff of the Division will not recommend enforcement action 
to the Commission if a broker-dealer, when calculating net capital using a theoretical option 
pricing model pursuant to Appendix A, treats a U.S.-listed security futures contract on an 
individual stock as a position in the underlying instrument for purposes of paragraph 
(b)(1)(ii)(A) of Appendix A. This position is conditioned, however, on the broker-dealer 
applying the minimum charge specified under paragraph (b)(1)(v)(C)(2) of Appendix A to the 
security futures contract when such amount exceeds the deduction, if any, required by paragraph 
(b)(1)(v)(C)(1) of Appendix A. 

You should be aware that this is a staff position with respect to enforcement only and 
does not purport to express any legal conclusions regarding the application of the federal 
securities laws. This position is based solely on the foregoing description. Factual variations 
could warrant a different response, and any material change in the facts must be brought to the 
Division's attention. This position may be withdrawn or modified if the staff determines that 
such action is necessary for the protection of investors, in the public interest, or otherwise in 
furtherance of the securities laws. 

Sincerely, 

Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 

cc: 	 James Adams, Chicago Board Options Exchange, Inc. 
Yui Chan, Financial Industry Regulatory Authority, Inc. 
David Downey, OneChicago, LLC 
Kathy Mahoney, Financial Industry Regulatory Authority, Inc. 
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May 1, 2012 

Mr. Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 
Division of Trading and Markets 
U.S. Securities and Exchange Commission 

100 F Street, NE 

Washington, DC 20549-7010 


RE: 	 Security Futures Contracts Under 

Appendix A to Exchange Act Rule 15c3-1 


Dear Mr. Macchiaroli, 

The Chicago Board Options Exchange, Inc. ("CBOE") and the Financial Industry 
Regulatory Authority ("FINRA") hereby jointly request that Staff of the Division of 
Trading and Markets ("Division") confirm that it will not recommend enforcement 
action to the Securities and Exchange Commission (the "SEC" or "Commission") 
against broker-dealers, if, when computing net capital using a theoretical options 
pricing model pursuant to Appendix A of Rule 15c3-1 ("Appendix An) under the 
Securities Exchange Act of 1934 (the "Exchange Act"), broker-dealers were to 
include security futures contracts on single stocks in the portfolio type provided 
under paragraph (b)(1)(ii)(A) of Appendix A. 

When the Commission allowed broker-dealers to use theoretical options pricing 
models to calculate net capital, security futures trading was prohibited. Now that 
security futures trading is permitted, CBOE and FINRA seek the ability to include 
security futures in the theoretical options pricing model methodology used to 
calculate net capital pursuant to Appendix A. 

I. 	 Background 

In 1997, the Commission adopted amendments to Appendix A to permit broker­
dealers to employ theoretical option pricing models when calculating net capital 
for listed options and related positions that hedge those options.1 Under the 
amendments, broker-dealers are allowed to group long and short positions in 

1 See Net Capital Rule, Exchange Act Release No. 38248 (Feb. 6, 1997),62 FR 6474 (Feb. 12, 
1997). 



Mr. Michael A. Macchiaroli 
May 1, 2012 
Page 2 

listed options into specified "portfolio types," and, Within each portfolio type, offset 
a position's gain at anyone valuation point with another position's loss at the 
same valuation point. Paragraph (b)(1)(ii)(A) of Appendix A allows broker­
dealers to group long and short listed options positions within a portfolio type that 
includes "Equity options on the same underlying instrument and positions in that 
underlying instrument." 

A prohibition against security futures trading was repealed by the Commodity 
Futures Modernization Act of 2000 (the "CFMA"), which established a framework 
for the joint regulation of security futures products by the SEC and the 
Commodity Futures Trading Commission.2 Because SEC-registered broker­
dealers were prohibited from trading security futures when Appendix A was 
amended as described above, security futures contracts on individual stocks 
were not included within the portfolio type specified in paragraph (b)(1)(ii)(A) of 
Appendix A. Consequently, offsets for purposes of applying net capital 
deductions to listed options on individual stocks under the theoretical option 
pricing model provisions of Appendix A are only recognized to the extent they 
include other equity options on the same underlying stock and the underlying 
stock itself. 

II. Discussion 

Security futures contracts on individual stocks (including ETFs) represent legally 
binding agreements between two parties to, in the future, buy (in the case of a 
long position) and sell (in the case of a short position) a specific quantity of 
shares of a security at a certain price. 

Trading strategies in the stock market are generally transferable to the security 
futures market and security futures contracts on individual stocks are used by 
broker-dealers for a variety of portfolio management needs, including hedging 
positions in equity options on the same underlying stock, and positions in the 
underlying stock. Also, the current market value of a security futures contract on 
an individual stock typically tracks the price of the underlying stock, and, at 
expiration of a security futures contract, the price of the security futures contract 
equals the price of the underlying stock. 

To more accurately measure the risk in a broker-dealer's portfolio, and, 
concomitantly, the amount of net capital a broker-dealer should maintain with 
respect to the portfolio, CBOE and FINRA believe that broker-dealers using 

2 PUb. L. No. 106-554, 114 Stat. 2763 (2000). The term "security futures product" includes both a 
security future and any option on a security future. The term "security future" is defined in 
Exchange Act Section 3(a)(55), and, in general, includes futures contracts on single securities 
and on narrow-based security indexes. 
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theoretical option pricing models to calculate net capital under Appendix A should 
be allowed to treat a security futures contract on an individual stock as a position 
in the "underlying instrument," as that term is defined in paragraph (a)(4) of 
Appendix A.3 Additionally, CBOE and FINRA contend that interpreting the term 
"underlying instrument" to include a security futures contract on an individual 
stock would achieve the same result and is not inconsistent with the CFMA or the 
intended purpose of Appendix A.4 

CBOE and FINRA assert that, had security futures trading not been prohibited 
when Appendix A was amended in 1997, CBOE and FINRA would have 
supported including security futures contracts within the portfolio type described 
in paragraph (b)(1)(ii)(A) of Appendix A. 

III. Request for No-Action Relief 

Based on the foregoing, CBOE and FINRA jointly request that the staff of the 
Division not recommend enforcement action to the Commission if a broker­
dealer, when calculating net capital using a theoretical option pricing model 
pursuant to Appendix A, includes a U.S.-Listed security futures contract on a 
single stock with equity options on the same underlying stock and positions in the 
underlying stock under paragraph (b)(1)(ii)(A) of Appendix A. 

As is currently required under Appendix A for an option or futures contract, a 
security futures contract would be subject to the minimum charge specified under 
paragraph (b)(1)(v)(C)(2) of Appendix A when such amount exceeds the 
deduction, if any, required by paragraph (b)(1)(v)(C)(1) of Appendix A. 

If you have any questions or require further information, please do not hesitate to 
contact James Adams, Chicago Board Options Exchange, at (312) 786-7718, or 
Yui Chan, Financial Industry Regulatory Authority, at (646) 315-8426. Thank you 
for you attention to this request. 

3 The term "underlying instrument" in paragraph (a)(4) of Appendix A refers to "long and short 
positions, as appropriate, covering the same foreign currency, the same security, or a security 
which is exchangeable for or convertible into the underlying security within a period of 90 days. If 
the exchange or conversion requires the payment of money or results in a loss upon conversion 
at the same time when the security is deemed an underlying instrument for purposes of this 
Appendix A, the broker or dealer will deduct from net worth the full amount of the conversion loss. 
The term underlying instrument shall not be deemed to include securities options, futures 
contracts, options on futures contracts, qualified stock baskets, or unlisted instruments." 

4 The CFMA amended the definition of the term "security" under Exchange Act Section 3{a)(10) to 
include security futures. 
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Sincerely, 

~~ 
Timothy H. Thompson 

Senior Vice President 

Chief Regulatory Officer 

Chicago Board Options Exchange, Inc. 


Grace B. Vogel 
Executive Vice President 
Member Regulation 
Risk Oversight and Operational Regulation 
Financial Industry Regulatory Authority, Inc. 

cc: 	 Mark Attar, SEC 

James Adams, CBOE 

Yui Chan, FINRA 


David Downey, OneChicago 


